خیابان سی تیر | شبگردی و شکمگردی در یکی از قدیمیترین خیابانهای پایتخت+عکس+آدرس

اگر بخواهید به دوستی پیشنهاد قدم زدن و گشت و گذار در یکی از خیابانهای تهران را بدهید کجا را پیشنهاد میدهید؟ یا اگر دوستی این پیشنهاد را به شما بدهد دوست دارید به کدام یک از محلات و خیابانهای تهران بروید؟ بیتردید یکی از قدیمی ترین و اصیلترین محلهها و خیابانهای تهران خیابان سی تیر است. این خیابان از قدیم به دلیل وقوع اتفاقات تاریخی مهم در تاریخ معاصر ایران از جایگاه ویژهای در جغرافیای تهران و حتی ایران برخوردار است. اما امروزه ویژگی دیگری به آن اضافه شده است و آن حضور دکهها و چرخهای غذاخوری و سرو نوشیدنیهای متنوع است که این خیابان را به محلی جذاب بهخصوص برای شبگردی تبدیل کرده است. در ادامه با سفرزون همراه شوید تا بیشتر با این خیابان جذاب آشنا شوید:
تاریخچه خیابان سی تیر
در حد فاصل خیابان امام خمینی و خیابان میرزا کوچک خان جنگلی خیابانی سنگفرش قرار دارد که راه رفتن در آن آدم را یاد سریالهای خاطرهانگیزی مانند «کیف انگلیسی» و «هزاردستان» میاندازد. هر طرف که بنگرید با کافهها و مغازههایی قدیمی با صاحبانی سالخورده که در واقع تاریخ زنده این محله هستند مواجه خواهید شد. خیابان سی تیر در ابتدا به دلیل وجود اولین بیمارستان تهران که در این خیابان قرار داشت و مردم آن را با نام «مریضخانه» میشناختند، خیابان مریضخانه خوانده میشد. این مریضخانه هم اکنون با نام بیمارستان سینا مشغول فعالیت است. بعدها به خاطر سکونت احمد قوام، نخست وزیر دو پادشاه پهلوی این خیابان با نام خیابان قوام شناخته شد. برخی نیز این خیابان را، به دلیل وجود بناهایی از سه دین مختلف، خیابان ادیان مینامیدند؛ این بناها شامل کلیسای انجیلی (پطرس مقدس)، کنیسه حییم و آتشکده زرتشتی فیروز بهرام هستند. در آخر، پس از قیام مردم در ۳۰ تیر سال ۱۳۳۱ و سقوط قوام این خیابان با نام سی تیر شناخته میشود.
برای دریافت راهنمای سفر به تهران کلیک کنید.
جاذبههای تاریخی خیابان سی تیر

همانگونه که اشاره شد خیابان سی تیر از خیابانهای قدیمی تهران است و از این جهت مکانی تاریخی است. علاوه بر بافت سنتی، داخل و اطراف این خیابان مملوء از جاذبههای گردشگری تاریخی نظیر موزهها است. در ادامه به معرفی دو موزه ملی ایران و موزه آبگینه که در این خیابان قرار دارند خواهیم پرداخت.
موزه ملی ایران ؛ از دیروز تا امروز

این موزه در واقع اولین موزه رسمی ایران است که به دستور رضا شاه و طراحی آندره گدار، معمار فرانسوی در سال ۱۳۱۳ هجری شمسی در خیابان سی تیر تهران ساخته شد. موزه ملی ایران دارای دو بخش «ایران باستان» و «دوران اسلامی» است. طراحی موزه برگرفته از معماری طاق کسری (کاخ مشهور شهر تیسفون، پایتخت دولت ساسانی) است و دو معمار ایرانی با نامهای عباسعلی معمار و استاد مرادعلی تبریزی کار ساخت این موزه را بر عهده داشتهاند. اشیایی که در این موزه نگهداری میشوند در زمره ارزشمندترین و قدیمیترین آثار تاریخ کهن سرزمین ایران به شمار میروند. دست ساخته های یک میلیون ساله انسانهای نئاندرتال، پیکره های گلی و چوبی، آثار بر جای مانده از تمدن ایلامی و ماد، بخشی از ستونها و پلکانهای تخت جمشید، مجسمه سردار اشکانی و از همه جالبتر بقایای مرد نمکی از جمله آثار دیدنی این موزه هستند.
موزه آبگینه (خانه قوامالدوله)

مکانی که امروزه با نام موزه آبگینه آن را میشناسیم در واقع محل سکونت و دفتر کار احمد قوام – نخست وزیر دو دوره قاجار و پهلوی – است. این خانه در سال ۱۲۹۹ هجری شمسی، همزمان با انقراض حکومت قاجاری و روی کار آمدن رضا شاه پهلوی، به دستور احمد قوام، نخستوزیر رضا شاه در خیابان سی تیر تهران ساخته شد.
عمارت اصلی موزه آبگینه دارای معماری منحصر به فرد قاجاری است و در میان باغی به وسعت هفت هزار متر مربع ساخته شده است. بعد از قیام مردم در سی تیر سال ۱۳۳۱ هجری شمسی و سقوط دولت قوام این عمارت به سفارت مصر واگذار گردید. در سال ۱۳۵۶ با انجام برخی مرمتها و طراحیهای تازه توسط هانس هولین، معمار سرشناس اتریشی، از این عمارت به عنوان موزه آبگینه بهرهبرداری شد.
در این موزه شما میتوانید از گنجینه کمیاب و دیدنی آثار شیشه و سفالینههای تاریخی دیدن بفرمایید. علاوه بر این، در موزه آبگینه شما شاهد غرفههای فروش آبگینهها و ظروف شیشهای و سفالی خواهید بود که دارای طرحهای قدیمی و زیبا هستند و میتوانید برای خرید انواع محصولات شیشه و سفال اقدام کنید.
کلیسای پطرس مقدس ؛ مسیح در خیابان سی تیر

کلیسای پطرس مقدس در سال ۱۸۹۱ میلادی توسط مسیونرهای پروتستان که در شهر مستقر شده بودند احداث شده است. معماری این کلیسا تلفیقی از سبک اروپایی و ایرانی است. کلیسای پطرس مقدس در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
کنیسه حییم ؛ یهود در خیابان سی تیر

کنیسه حییم در واقع اولین عبادتگاه شهری هموطنان یهودی است. تا پیش از آن یهودیان تنها مجاز به ساخت کنیسه در محدوده زندگی خود بودند؛ اما به دنبال انقلاب مشروطه ایشان توانستند در جایی خارج از محدوده زندگی خود کنیسه داشته باشند.
آتشکده آدریان و دبیرستان فیروز بهرام ؛ زرتشت در خیابان سی تیر

آتشکده آدریان عبادتگاه ویژه زرتشتیان است که بیش از ۹۰ سال قبل و در زمان رضا شاه بنا گردید. معماری این آتشکده الهام گرفته از بنای تخت جمشید و معماری ایران باستان است. در مجاورت این عمارت، دبیرستان فیروز بهرام، از مشهورترین مراکز آموزشی زرتشتیان قرار دارد.

در جستجوی عطر و طعم غذا در خیابان سی تیر

مگر میشود به خیابان سی تیر بروید و سری به کافههای قدیمی آن نزنید؟ کافهها و غذاخوریهایی که علاوه بر کیفیت مناسب خوراکیهایشان طعم دلپذیر تاریخ را در خود پنهان دارند. از کافه گل رضاییه گرفته که زمانی پاتوق بزرگانی چون صادق هدایت و فروغ فرخزاد بوده تا غذاخوری قدیمی «امیر لقمه»، حسی از قدم زدن در تاریخ معاصر را به بازدیدکنندگان القا میکند.
پس از تغییرات گستردهای که در سال ۱۳۹۵ در این خیابان صورت گرفت و کف این خیابان سنگفرش شد، شاهد تبدیل این خیابان تیر به یک استریت فود شدیم که به سرعت رونق گرفت. فرقی نمیکند چه سلیقهای داشته باشید یا به دنبال غذا یا نوشیدنی خاصی بگردید؛ همینکه وارد خیابان سی تیر شوید میتوانید غذا یا نوشیدنی مورد علاقهتان را در یکی از فودتراکهای مختلف واقع در خیابان پیدا کنید؛ در این دکهها انواع غذاهای سنتی ایرانی و فرنگی، فستفود، نوشیدنیهای مختلف مانند قهوه، چایی و انواع دمنوشهای گیاهی موجود است.
تبدیل خیابان سی تیر به یک استریت فود علاوه بر ایجاد شغل برای جوانان باعث شده این خیابان تبدیل به مکانی زنده و پرشور شود تا بازدیدکنندگان بتوانند با حضور در این خیابان لحظات خوبی را پشت سر بگذراند و با خاطرهای خوب و خوش از آن خارج شوند ؛ البته انتظار میرود هرکس که یکبار سری به این خیابان سر زده باشد همواره وسوسه بازگشت دوباره و چندباره به این خیابان جذاب را در سر داشته باشد.
اطلاعات بازدید از خیابان سی تیر تهران
ساعت بازدید : ۱۰ صبح تا ۱۲ شب
قیمت بلیت : رایگان
آدرس: تهران، خیابان امام خمینی، خیابان سی تیر
دسترسی : در ابتدا باید بگوییم که این خیابان تیر در محدوده طرح ترافیک قرار دارد و اگر قصد رفتن به این خیابان در ساعات روز را دارید بهتر است از وسایل نقلیه عمومی مانند مترو یا اتوبوس استفاده کنید. بدین منظور میتوانید سوار مترو شده و در ایستگاه امام خمینی یا حسنآباد از قطار پیاده شده و با کمی پیاده روی ( بین پنج تا ۱۰ دقیقه) به خیابان سی تیر برسید. اگر از اتوبوس استفاده میکنید به راحتی میتوانید در ایستگاه سی تیر پیاده شوید و وارد خیابان شوید.
سفرزونیهای عزیز شما هم میتوانید ما و سایر خوانندگان را در جریان خاطرات و تجربیات خود از خیابان سی تیر تهران بگذارید. شما کدام غذا را پیشنهاد میدهید؟
برای آشنایی بیشتر با دیدنی های تهران کلیک کنید.